Bitcoin — це найпопулярніша у світі цифрова валюта, яка за період свого існування стала без перебільшення легендарною. Актуальна ціна на сьогодні становить понад 63 000 доларів за 1 BTC. І хоч його вартість змінюється постійно, він залишається найдорожчою криптовалютою у світі. У чому феномен біткоїна, пропонуємо у деталях розібратися.

Обмежений випуск

Принцип емісії BTC у тому, що розподіл проводиться максимально довго, як це можливо. Згодом винагорода становитиме лише 1 сатоші. А це 1/100 монети. За орієнтовними підрахунками кількості біткоїнів, що залишилася, з урахуванням темпів, з якими відбувається емісія, вистачить ще на випуск протягом 132 років, останній сатоші побачить світ у 2140 році.

На відміну від фіатних грошей, емісія  біткоїна обмежена. Так, максимальна кількість монет, яку можна отримати — 21 млн. На цей час видобуто понад 90% всього ресурсу. Навіть за умови, що весь обсяг монет буде випущений, все одно в обігу буде за оцінками експертів 3-7 мільйонів. Цікава статистика: кілька монет зовсім ніколи не залишало рідний гаманець. Тобто близько 20-25% загального обсягу вже не будуть доступні ніколи.

У перші 4 роки існування Bitcoin намайнено 50%. Після чого різко скоротили винагороду майнерів. У результаті наступні 4 роки майнінг впав у 2 рази. Насправді обмежена емісія має багато переваг. Так, криптовалюта захищена від інфляції та девальвації, також вона точно залишиться децентралізованою.

Якщо говорити про ринкові аспекти, то Біткоїн є обмеженим ресурсом, тому на нього і високий попит. Це логічно веде до підвищення його ціни.

Немає зв'язку з іншими активами

Факт: монета BTC у десятки разів дорожча за золото і це не випадкове порівняння, адже вона повністю децентралізована. Жоден з наявних на цей момент органів не може впливати на регулювання і змінювати ціну криптовалюти, що розглядається. У жодному разі не контролюються транзакції, а також не встановлюються комісії. Також монети не прив'язані до золота чи будь-якої фіатної валюти.

Власне, тому багато корпорацій та приватних осіб впевнені, що саме біткоїни — це найнадійніший інвестиційний ресурс. Адже він точно не постраждає від:

  • ситуації у фінансовій системі будь-якої країни;
  • економічних криз;
  • будь-яких впливів ззовні, адже на вартість впливає тільки внутрішній попит, а він, виходячи з першого пункту, тільки зростатиме з кожним роком.

За бажання продати Біткоїн, це вдасться зробити дуже дорого. Хоча сьогодні, звичайно, так чинити не рекомендують, адже в міру наближення періоду закінчення емісії ціна космічно злетить.

Інноваційність технології криптовалюти

Загалом Біткоїн — це єдиний у своєму роді актив, який був найпершим у світі, що видобувається за інноваційною технологією. У ній є багато переваг, серед них:

  • висока безпека;
  • анонімність користувачів;
  • шифрування всіх транзакцій та запис їх у загальнодоступний реєстр.

Технологія блокчейн є ланцюжком блоків, які включають інформацію про транзакції, що відбувалися за весь час існування Біткоїна. Таким чином, забезпечено захист від підробки за допомогою методів криптографії. Кожен, хто володіє монетами, має закритий та відкритий ключ. Перший є секретним кодом, який використовується для підпису транзакцій і тим самим доводить володіння ресурсом. Відкритий ключ є адресою, на яку, власне, можна відправляти та отримувати біткоїни.

Криптовалюта підтримується суспільством

У світі зараз відбувається по кілька разів у рік складних політичних та економічних подій. Вони незмінно впливають на ціну основних ресурсів — дорогоцінних металів, фіатних грошей.  В результаті навіть у разі виникнення різних глобальних змін, Bitcoin продовжить своє існування. Єдине, що з ним може статися, це зміниться ціна, причому виходячи з усіх передумов, вона зросте. 

Криптовалюта допоможе зберегти ваші заощадження та інвестиції від девальвації, Біткоїн, як і інші коїни, у цьому випадку недосяжний для стандартних економічних впливів. Зазначимо, ще й той момент, що біткоїн не є частиною банківської системи, тож за нього не потрібно сплачувати збори. Це один із факторів, які особливо привабливі для суспільства.

Біткоїн — це альтернатива традиційним фінансам

Це розв'язання найпоширеніших проблем: інфляція, корупція, фінансова виключеність та нестабільність. У біткоїна багато переваг над фіатними грошима, а саме:

  • швидкість транзакцій. Вони підтверджуються за кілька хвилин, а банківські перекази можуть тривати навіть кілька днів чи тижнів. — все залежить від віддаленості відправника та одержувача;
  • доступність. Біткоїн дійсно доступний усім, хто має вихід в інтернет через смартфон або комп'ютер. Для володіння монетами не потрібно відкривати рахунок у банку, проходити перевірки чи подавати будь-які персональні дані — все гранично конфіденційно;
  • інноваційність. Ця криптовалюта постійно розвивається та покращується, в тому числі завдяки великій спільноті розробників та користувачів. Біткоїни — це без перебільшення відмінний стимул для появи нових технологій та сервісів у фінансовій сфері.

Криптовалюта, що розглядається, дає можливість самостійно контролювати власні гроші та розпоряджатися ними. Біткоїн не цензурується, його не з'їсть інфляція, а також його не зможуть конфіскувати.

Інституційність криптовалюти

Можна спостерігати ситуацію, як інвестори охоче вкладають кошти в криптовалюту. В результаті ціна на неї зросла спочатку до 20 000 доларів, і це був перший рекорд. Тоді це пояснили як підготовку інвесторів до використання ф'ючерсів. Створилися нові, які полегшили перехід у сферу криптовалютних  інвестицій.

Подальше збільшення пов'язували з колективним розумінням цінності Біткоїна. Тобто монети вже почали купувати за вищою ціною і тримали їх як активи, адже прогноз зростання був позитивним, і сьогодні є таким самим. Відповідно, чим більше людей тримають у себе монети, тим вище вони цінуються. Крім того, є думка, що великі майнінг-пули спеціально підвищували ціни, що в результаті дає можливість отримати високі прибутки.

Біткоїном спекулюють

Оскільки це топова криптовалюта, цілком логічно, що вона приваблива не лише для інвесторів, а й для тих, хто прагне заробити на коливанні курсу, адже він постійно змінюється. Біткоїн — перша і найпопулярніша криптовалюта у світі, ціна на неї формується під впливом попиту та пропозицій. І цей ринковий механізм працює безвідмовно. Але на спекуляцію впливають інші чинники, а саме:

  • Світова інфляція. Вона знецінює фіатні гроші, впливає на вартість дорогоцінних металів. Це, своєю чергою, тільки підвищує інтерес до альтернативних способів зберігання грошей. Bitcoin у такому  разі виглядає дуже привабливим активом;
  • інформаційний ажіотаж та публічність. Це, звичайно ж, привертає увагу до інноваційного ресурсу та технології, яка здатна гарантувати безпеку.  Створюється такий собі «стадний інстинкт» серед інвесторів і трейдерів. І вони йому справді піддаються;
  • різноманітні маніпуляції на ринку, які впливають на суттєві коливання вартості, щоправда, як в один, так і в інший бік. Це підвищує не лише волатильність найбільшої криптовалюти у світі, але й ризики купівлі та володіння нею.

Всі ці фактори впливають на вартість Біткоїна. В останні роки він б'є свої історичні максимуми чи не щороку. Інвесторам слід пам'ятати, що рух може відбуватися не лише у бік підвищення, а й зниження.

Біткоїн: соціальний рух та культурний феномен

BTC можна впевнено назвати соціальним рухом, адже він зміг об'єднати дуже різних людей, які цінують та шукають:

  • захист прав на фінансову свободу та незалежність;
  • альтернативу традиційній грошовій системі, найчастіше це молодь;
  • стабільне зростання попиту та обмежену пропозицію, що гарантує стабільність.

Біткоїн справді зумів надихнути людей у ​​різних куточках світу, він став революцією як у фінансовій, так і в технологічній сферах.

Звичайно, не варто забувати, що Bitcoin є культурним феноменом, який викликає небувалий інтерес і не менше дискусій у суспільстві. Це логічно, адже технологія нова, відповідно не всім і не завжди зрозуміла. При цьому в ньому відбилося бажання суспільства децентралізувати фінансові ресурси, мати свободу та незалежність від традиційних інститутів влади та фінансів, адже вони у багатьох країнах скомпрометували себе. Також Біткоїн став дуже яскравою демонстрацією стрімкого розвитку інформаційних технологій та віртуальної реальності.

Така ціна цієї криптовалюти на сьогодні — це, зокрема, результат культурного феномену. Чим більше людей знають про нього, тим вище він цінується. Чим більше ним користуються, тим стійкішим і стабільнішим він стає. Чим більше у нього підтримки, тим вище визнання та легітимність.

Біткоїн — це еволюція грошей

Гривня, як і інші фіатні валюти, не мають такої стабільності, як Біткоїн. Це без перебільшення нова форма грошової системи, яка формується просто на наших очах. Обмежена пропозиція, попит різних груп користувачів, що зростає, і така приваблива децентралізованість і далі буквально задиратимуть ціну BTC до небес.

Коментар
Ваше ім'я
Введіть текст відгуку
Новин не знайдено