Криптовалюта — популярний цифровий ресурс, який має попит в Україні. Причин на те багато — стабільне зростання, децентралізація, ринкове формування вартості. Плюс на більшість коїнів практично ніяк не впливає економічна ситуація в країні та світі, та інші катаклізми. Досить довго в Україні процеси оплат і, загалом, звернення криптовалюти аж ніяк не регулювалися. Проте вже у 2024 році на всіх власників і користувачів монет чекають зміни.

Як усе починалося: криптовалюта в Україні

З'явився цей цифровий ресурс давно, інвестори побачили його потенціал. Однак із легалізацією та впровадженням законодавчих норм не поспішали. Перші кроки до цього були зроблені у 2021 році, коли уряд ухвалив рішення у сфері криптоактивів, де на той момент в обороті було понад 10 млрд доларів щорічно.

Цікаво, що після голосування майже 2 роки закон не набирав чинності. Для цього потрібно було врегулювати момент з оподаткуванням криптоактивів. Якщо ж точніше, то процес правильного нарахування податків.

На цей момент до ухвалення всіх законодавчих підстав підійшли близько, як ніколи. Щоправда, поки що все це проєкти законів, і який із них таки буде прийнято, невідомо.

2024 рік переломний для криптовалюти в Україні.

Україна, перебуваючи у статусі члена в ЄС, планує впроваджувати у себе європейські норми щодо регулювання ринків криптовалюти. Насамперед це проводиться для захисту власників. Це логічно, адже цифрові активи все більше впливають на фінансові ринки, тому уніфіковане регулювання потрібне. Зокрема, це імплементація Регламенту про ринки криптоактивів Європейський Союз (MiCA). Правки до законів закликає внести й МВФ.

У березні 2024 року Кабінет міністрів затвердив програму Ukraine Facility і передав її Єврокомісії. У документі, зокрема, охоплено сектор віртуальних активів. В планах:

  • посилення регулювання за стандартами FATF;
  • запровадження політики AML;
  • ухвалення закону «Про віртуальні активи».

Це необхідно зробити, адже сьогодні Україна є одним з лідерів серед країн, де активно проводяться операції з криптовалютою. За обсягом ринок нашої країни один із дуже великих. Поки що регулювання немає, продаж та купівля, а також обмін та інші операції на платформах не регулюються.

Шахраї та «крипта»

Попри те, що законопроєкт перебуває практично на фінальній стадії розгляду, цілком імовірно, що вони суттєво не змінять ситуації. Річ у тому, що є ризик запровадження складної процедури адміністрування. Вона, разом із недосконалою судовою та правоохоронною системами, відлякуватиме інвесторів. Плюс до цього зараз криптовалютні активи дуже часто асоціюються з шахрайськими схемами та різного роду нелегальними операціями, і вийти з цього буде складно.

Коментар
Ваше ім'я
Введіть текст відгуку
Новин не знайдено