Володіння Bitcoin — це дуже вигідно, адже криптовалюта стабільно зростає та один за одним б'є рекорди. За всіма передумовами, так відбуватиметься й надалі. Однак активи іноді доводиться використовувати для інших цілей. Тому цілком логічно виникає питання, як же перевести в готівку Bitcoin в Україні. Ми дамо вам детальні інструкції з цієї теми. Відразу хочемо сказати, що нічого складного у цьому процесі немає.

Основна інформація про переведення в готівку біткоїнів в Україні

Наразі українці мають кілька способів виведення біткоїна на карту або одразу в живі гроші. Найзручніше звернутися в обмінні пункти або провести обмін на криптовалютній біржі у форматі Р2Р. Комісія при переведенні на гривню може досягати 10-15%.

Необхідність обміну можна пояснити цілком логічно, адже на цей момент в Україні, як і в інших країнах світу, криптовалюта не є повноцінним платіжним засобом. Поступово з'являються спеціальні карти, якими можна розраховуватися, проте поки що їх не так багато, плюс немає чіткого законодавчого регулювання щодо того, як усе це відбувається.

У нашій країні ведуться роботи із запуску ринку віртуальних активів. Для цього планується оновлення законодавства та приведення його до єдиного стандарту ЄС з імплементацією регламенту MiCA, який передбачає регулювання віртуальних активів у Європейському Союзі. Він, зокрема, передбачає захист користувачів та інвесторів. Поки цього не сталося, доводиться користуватися різними способами, для того, щоб зняти свої Біткоїни.

Переведення в готівку Біткоїнів: огляд методів та їх особливостей

Висновок цифрових монет — завдання нескладне, до того ж є чимало способів. Потрібно лише вибрати зручний саме для себе та оцінити, скільки це буде коштувати.

Обмінники криптовалют

Для виведення цифрового активу у фіатний найзручніше скористатися послугами обмінників. Вони працюють онлайн, тому переведення в готівку відбувається у режимі реального часу. Суть цього способу вже зрозуміла за назвою: ви даєте свої біткоїни, а отримуєте гривні.  Так само як і в доларовому обміннику. Варіантів таких сервісів багато – є вітчизняні та закордонні. При цьому вони функціонують за схожим принципом. Алгоритм дій наступний:

  1. Вибрати криптовалюту та суму, яку хочете продати.
  2. Відзначити, у якій валюті хочете отримати гроші. Зверніть увагу, що валюта картки повинна збігатися з тією, у якій хочете перевести в готівку біткоїни.
  3. Ввести особисті дані. Як правило, це прізвище, ім'я по батькові та номер телефона. Обсяг запитуваної інформації може бути й більшим.
  4. Вказати номер картки, на яку хочете отримати перерахування.
  5. Підтвердити угоду.

Як бачите, все дуже просто. Щодо термінів надходження коштів, то вони можуть змінюватись у досить великих рамках — від кількох хвилин до доби. Про надходження коштів вам прийде повідомлення у смс або оповіщення від програми. Після цього можете як знімати готівку в банкоматі, так і розраховуватися в магазинах за товари.

Іноді в онлайн обмінниках запропоновано послугу отримання готівки. Вибір цього способу має на увазі ваш похід у вказане місце. Найчастіше це звичайний обмінник, який таким чином розширює свої обрії роботи. Плюс іноді доступне замовлення кур'єрської доставки.

Широке поширення обмінних пунктів цілком зрозуміле, адже конвертацію вони здійснюють не безплатно, а беруть за це відсотки — комісія варіюється від 2 до 12%. Дуже часто вона відразу враховується в курсі.

Здавалося б, обмінник — це ідеальний спосіб переведення в готівку біткоїна. Однак не все так райдужно. Річ у тому, що немає жодних гарантій, що після перерахування вами своїх монет на рахунок обмінника вам надійдуть гривні. Все, як кажуть, на «чесному слові». Єдине, на що можна сподіватися, це на порядність сервісу. Тому вибирайте його уважно, читайте відгуки на сторонніх майданчиках. Також можна запитати знайомих, якими обмінниками вони користуються.

Виведення біткоїна через криптобіржу

Обмін криптовалют, у тому числі пропонує послугу виведення біткоїнів. Принцип їхньої роботи «від людини до людини», тобто Р2Р. Простими словами, біржа виконує роль посередника, який допомагає зустрітися з продавцем. У такому випадку того, хто хоче продати BTC, та того, хто хоче їх купити за гривні чи іншу фіатну валюту. Може здатися, що немає різниці між обмінником та біржею. Однак, це не так. Криптообмін відсіває сумнівних персонажів — покупців та продавців. Плюс до цього є рейтинги надійності. Це, звичайно, не є 100% захистом, проте ризик бути ошуканим суттєво знижується.

Подібні операції доступні на популярних біржах, які мають гарну репутацію і їм можна довіряти. Як це виглядає фактично? Насправді нічого складного. Так, на біржі потрібно знайти розділ з обміном біткоїнів. Він має позначку Р2Р. Далі вибирайте, в яку валюту ви хочете перевести монети. Після цього з'явиться список продавців, які вам підходять, виходячи із заданих параметрів. Вибираючи їх, слід звертати увагу на:

  • курс конвертації;
  • способи виведення у гривні —  це можуть бути платіжні системи, картки банків;
  • сума, яку продавець може обміняти за один раз.

Визначившись з тим, кому ви готові продати, слід натиснути на відповідну кнопку, після чого ввести номер картки для зарахування гривень та підтвердити операцію. Цікава особливість біржі в тому, що спочатку продавець надсилає гривні або іншу валюту, в яку ви вирішили конвертувати, і лише після цього перекладаєте біткоїни. Саме такий алгоритм захищає продавців. Це дуже розумно, адже не всі знають, що відкликати операцію обміну біткоїна на гривню неможливо. Тобто коли BTC пішли на гаманець, повернути їх назад вже неможливо.

Ще один факт на користь бірж: відсутня комісія під час обміну біткоїнів на гривню. Але курс відрізняється, він нижчий, ніж ринковий. Власне, на різниці курсів відбувається заробіток посередника в цьому методі обміну.

Оскільки Bitcoin це ходова валюта, то розглянутим способом її змінювати дуже зручно. Врахуйте, щоб провести обмін, потрібно мати гаманець на тій біржі, на яку ви звертаєтесь. Якщо його немає, то потрібно спочатку пройти реєстрацію, потім підтвердити свою особистість, представивши документи. Далі вже на гаманець перевести Біткоїни та з нього проводити обмінні операції з метою отримання готівки.

Криптовалютні карти: особливості переказу грошей

Існують також платіжні картки для виведення криптовалюти. Можливо, ви будете здивовані, але вони справді є. І вже кілька років. Одна з перших таких карток була випущена у 2020 році. Сьогодні їх випускають також із підтримкою платіжних систем Visa та MasterCard. Як правило, криптобіржі співпрацюють із платіжними системами у цьому випадку. 

Почали функціонувати такі картки у країнах Євросоюзу, Сінгапурі, США, Канаді, Бразилії, Австралії. Вже доступні вони й в Україні, можна оформити криптокартку Weld Card, що стало доступним з вересня 2022 року. Поки що вона віртуальна, хоча сайт проєкту стверджує, що можна і фізичну зробити. Потрібно мати обліковий запис у «Дії», щоб пройти верифікацію. Плюс заповнюється анкета з інформацією про місце роботи та середній рівень доходу за місяць.

Криптокарту можна додати як платіжний засіб з Apple Pay та Google платити. А тепер найцікавіше питання: а як же обмін? Спочатку необхідно під'єднати до криптокарти біржовий гаманець, а потім карту. Поки кількість тих, із якими він працює, обмежена, проте прогнозується розширення. Після прив'язки в особистому кабінеті картка готова до використання. Це може здійснюватися двома способами: зняття через банкомат або POS-термінал в магазині. Також цією карткою можна розрахуватись у деяких АЗС, закладах сфери обслуговування.

Але як же це працює? Все досить просто. Ви хочете розрахуватись карткою або зняти гроші. У цей момент платформа-посередник блокує необхідну суму в криптогаманці та одночасно надсилає запит у банк-партнер, який проводить обробку та відкриває кредитний ліміт у гривні для оплати. Після цього приходить схвалення, і завдяки коштам у криптогаманці гаситься кредитний ліміт банку. Все досить просто і легко. Процедура займає певний час, проте поки що ситуація така, адже криптовалюта не є законним платіжним засобом в Україні.

Криптомати: чи доступні вони в Україні

Офлайн банкомати, вони ж криптомати, — це, мабуть, один із найзручніших способів переведення в готівку біткоїнів. Операції проводяться за тим самим принципом, що і з фіатними грошима. Кожен такий банкомат має свою цифрову адресу, а сама процедура досить проста. Так, клієнт переводить на адресу криптомата біткоїни, далі він їх переводить у готівку та отримує конвертовані фіатні гроші. Проте ціна така операція висока — комісія не менше 5% плюс самі пристрої не дуже поширені. Перше з'явилося у Ванкувері у 2013 році. В Україні вони також є в Києві, Львові, Івано-Франківську. 2022 року в нашій країні узаконили криптовалютну діяльність. Наразі власники цифрових активів можуть їх обмінювати легально і навіть вносити віртуальні гроші до податкових декларацій.

При тому, що регулювання криптовалют, і Біткоїна зокрема, ще не прийнято в Україні, способів перевести в готівку цифровий актив досить багато. Їх можна назвати досить зручними та швидкими.

Коментар
Ваше ім'я
Введіть текст відгуку
Новин не знайдено